Tested beyond limits

Sharpshooting op snoek

Sinds enkele jaren hebben de Scandinaviërs de smaak te pakken als het erom gaat het aantal grote snoekbaarzen en grote snoeken dat wordt gevangen tot onvoorstelbare hoogten op te voeren. Traditioneel vissen op roofvis volgens beproefde methoden is ongetwijfeld leuk. Maar voor het vangen van meerdere grote vissen kort na elkaar en voorbij de gebruikelijke magische grootte, kan alleen een wonder helpen. Kort geleden ontwikkelden de Zweden “pelagisch scherpschieten”, onder het motto: “Laat wonderen niet op zich wachten!”. Ook in dit land neemt het verticaal vissen in open water met behulp van een fishfinder meer en meer de overhand. Bij het scherpschieten vanuit een boot of kajak probeert de roofvisser de vis in het open water te lokaliseren en zo nauwkeurig mogelijk te bevissen. Het kunstaas moet zo dicht mogelijk bij de vis worden gebracht. Optimaal reageert het roofdier al in de zinkende fase en valt de verleider in vrije val aan.
Het grote voordeel van scherpschieten ten opzichte van pure verticaal- of dropshottechnieken is dat de doelvis niet eerst gepasseerd hoeft te worden. De vis kan gemakkelijk bevist tot op een afstand van ongeveer 25 meter. Zelfs met een kajak heb ik ervaren dat snoeken en snoekbaarzen duiken als de afstand te klein is. Als je dan met de boot de stek passeert en verder vaart, komen de vissen weer dichter bij het wateroppervlak. Dit gedrag is zeker te wijten aan de omstandigheden: Ik heb dit heel vaak gemerkt op heldere natuurlijke meren. In rivieren en stukken met meer troebelheid is dit zeker niet zo’n doorslaggevende factor, en ik heb roofvissen kunnen vangen op diepten van minder dan 1,5 meter onder de kajak.Een klein zwak punt van deze methode is dat het kunstaas niet drijvend kan worden aangeboden, maar alleen in continu zinkende positie. Bij snoek is dit nog bijna onbelangrijk: met zijn bijtreflex schiet de agressieve roofvis meestal snel op het kunstaas dat voor hem wordt geplaatst en hapt ernaar. Scherpschieten op snoekbaars is een beetje moeilijker. Het verlegen en achterdochtige glazen oog bekijkt zijn prooi graag van dichtbij. De stekelridder geeft de voorkeur aan het rustigere en langzaam zinkende kunstaas. In deze situatie moet je het lood van het kunstaas variëren en zo licht mogelijk vissen, zodat de zinkfase aanzienlijk wordt vertraagd zodat het kunstaas zo lang mogelijk op of bij de vis blijft – zoals bij zuiver verticaal vissen. De snoekbaars reageert veel trager dan de snoek. Ik heb snoeken gevangen die het kunstaas op een afstand van meer dan tien meter waarnamen en vervolgens vol gas aanvielen. Snoekbaars, daarentegen, moet vaak eerst “overtuigd” worden.

Voor mij is de Pelagic Shad van Quatum uitstekend geschikt voor deze techniek. De superzachte rubbersamenstelling brengt elke beweging over. De Twinler en de Yolo Curly zijn ook een zeer goede keuze, bij voorkeur in combinatie met de Quantum US Vapor Heavy hengel en de Vapor 101 SPT Baitcaster. Een lichte combo die een geweldige kunstaascontrole mogelijk maakt en gemakkelijk de vereiste werpafstanden haalt.Dit soort visserij in de hele waterkolom, in plaats van op de bodem, kan het hele seizoen door worden beoefend. Dit jaar hadden we een zeer koel voorjaar, zodat ik niet zeker wist of de vissen bij de start van het seizoen (1 mei) klaar waren met paaien en naar hun open waterplaatsen waren teruggekeerd. Met gemengde gevoelens, maar oneindig blij om weer op snoek te kunnen vissen, vertrok ik vroeg in de ochtend.

Wat ik die dag meemaakte overtrof alle verwachtingen. Ik heb heel wat vis kunnen vangen (de gemiddelde grootte van snoek in open water ligt meestal veel hoger dan wanneer je aan de rand van de oever vist), waarvan sommige zelfs de metergrens doorbraken. 

Het viel deze dag op dat de vissen alleen maar actiever werden naarmate de temperaturen stegen. Het was dus moeilijk om op gang te komen: in de eerste twee à drie uur ving ik slechts twee vissen. Vanaf de middag werd het echter spannend. De beroemde schakelaar werd omgedraaid en ik had nu veel meer actie, zoals je op de foto’s kunt zien.

De eerste dagen van het nieuwe seizoen zijn voor mij fantastisch geweest en moeilijk te overtreffen. Het beste is om gewoon te beginnen en het uit te proberen. Met het Quantum kunstaas heb je scherpe munitie om te zinken en zal het roofdier in je vizier niet lang op zich laten wachten.

Ik wens u allen veel plezier op het water en veel succes!

Uw,
Jonas Töllner, Team Quantum

Live van het water

Video's

Meer nieuws